Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Talajtípusok, növényzet és állatvilág, természetvédelem
  2013-03-20 18:50:09, szerda
 
 



Ázsia egyik jellegzetessége, hogy a területén sokféle tájtípus fordul elő. Ezt nemcsak a nagy kiterjedése teszi lehetővé, hanem a domborzatának a nagyon eltérő tengerszint feletti magassága is.

Ázsia legészakibb részén terül el a tundra. A tundra talaja az év nagy részében befagy. A rövid nyár folyamán némileg felolvad. Ekkor a tundra kizöldül, kivirágzanak a tarka virágai. Legjellegzetesebb növénye a moha és a zuzmó. A fák közül többnyire csak elkorcsosodott nyírfák és fűzfák találhatók. Az állatvilág képviselői például a rénszarvas, a sarki nyulak és rókák, amelyek a legszélsőségesebb életfeltételeket is elviselik.

Észak-Ázsia legnagyobb részét tűlevelű erdő, a tajga borítja. Széles övezete a Nyugat-szibériai-alföldtől a Csendes-óceán partjáig húzódik. A fenyőfák lehullott tűlevele olyan anyagokat tartalmaz, amelyek befolyásolják a tajga talajának a tulajdonságait. Ezt a talajt podzolnak nevezzük. A mi erdeinktől eltérően a tajga csak nehezen járható. Nyáron a helybéli emberek életét kellemetlenné teszi a rengeteg rovar, főleg a szúnyogok, mert az alacsonyan fekvő helyek mocsarasak. A tajga azonban a vadászok birodalma. A rénszarvasokon, medvéken, farkasokon és rókákon kívül előfordulnak ott a becses szibériai tigrisek is.

Közép-Ázsiában a sztyeppek keskeny sávja átmenetet képez a sivatagok és félsivatagok tájai felé. Kelet-Ázsiában a Sárga-folyó (Huang-ho) menti nagy kiterjedésű löszhátakon sztyeppek vannak. A lösztalajok a szél tevékenysége révén keletkeztek.





Sivatagok és félsivatagok húzódnak Közép-Kínától és Mongóliától kezdve egész Közép-Ázsián át az Arab-félszigetig. A sivatagok talajai terméketlenek, gyakran sok sót tartalmaznak. A szegényes növényzet lehetővé teszi a kecskék és a tevék tenyésztését; a magasabb fekvésű területeken, ahol valamivel több a nedvesség, juhokat tenyésztenek.

Kis-Ázsiát, a Kaukázuson túl és Kelet-Ázsia nagyobb részét a szubtrópusi tájak közé soroljuk. Ezeken a tájakon például teacserjét, gyapotot és citrusokat termesztenek.

A szavannák Ázsiában főleg a Hindusztáni-félszigeten (Elő-India) terülnek el. Állatvilága nem olyan gazdag, mint az afrikai szavannáké. Termékeny fekete- és szürketalajait azonban az ember sokkal jobban kihasználja mezőgazdasági célokra. Itt él a bengáli tigris.

Trópusi erdők, esőerdők és monszunerdők főleg Dél- és Délkelet-Ázsia szigetein, a Maláj-félszigeten és az Indokínai-félszigeten (Hátsó-India) nőnek. Az ember a partvidék vörös és vörössárga talajait mezőgazdaságilag hasznosítja. A parttól távolabbi belső területeken az erdők megőrizték az eredeti állapotukat és összetételüket (teak), valamint állatvilágukat (majmok - makákók, gibbonfélék, orangutánok). Az indonéz szigetvilágnak néhány szigetén Ausztráliára jellemző állatok is élnek, ilyen az erszényesek közé tartozó medvekuszkusz a Celebesz-szigeten.

A hegységekben megfigyelhető, hogy a növényzet és az állatvilág magassági övezetekbe rendeződött. A nagy népsűrűségű területeken az emberek általában kedvezőtlenül alakították át a tájat.

Az erdei természeti tájak védelme (főleg az esőerdők és monszunerdők meg a mérsékelt éghajlati öv erdeinek, sztyeppjeinek a védelme) a veszélyeztetett állatfajok, például a panda, a szibériai tigris, a Przsevalszkij-ló megmentését is jelenti.

Azt, hogy az emberi tevékenység kedvezőtlenül hat a természetre, bizonyítja például Közép-Ázsiában az Aral-tó fokozatos kiszáradása. A Himalájában nehézségeket okoz az alpinisták túlzott érdeklődése a 8000 méteres hegycsúcsok leküzdése iránt, valamint az ottani növekvő számú lakosság erdőt irtó tevékenysége.





Trópusok, szubtrópusok
Növényvilág
Állatvilág
majmok, félmajmok, oroszlán, tigris, párduc, indiai elefánt és orrszarvú
Monszunterületek
Növényvilág
Állatvilág
szarvasfélék, tigris, fácánfélék
Mediterrán területek
Növényvilág
Állatvilág
kétpúpú teve, antilop, vadszamár, jak
Északi területek
Növényvilág
Állatvilág
medve, róka, farkas, szarvasfélék
Tenger
Növényvilág
Állatvilág
bálna, fóka, jegesmedve, rozmár

(Forrás: Link)



 
 
0 komment , kategória:  Univerzum  
Címkék: monszunterületek, mezőgazdaságilag, életfeltételeket, jellegzetessége, veszélyeztetett, rénszarvasokon, állatvilágukat, összetételüket, elkorcsosodott, szigetvilágnak, tulajdonságait, szürketalajait, domborzatának, kellemetlenné, kedvezőtlenül, megfigyelhető, sztyeppjeinek, medvekuszkusz, mezőgazdasági, terméketlenek, przsevalszkij, befolyásolják, szarvasfélék, tevékenysége, szubtrópusok, tenyésztenek, termesztenek, nehézségeket, kivirágzanak, tenyésztését, tartalmaznak, monszunerdők, félsivatagok, hegységekben, ausztráliára, előfordulnak, területén sokféle, nagy kiterjedése, nagyon eltérő, tundra talaja, rövid nyár, tundra kizöldül, tarka virágai, állatvilág képviselői, sarki nyulak, legszélsőségesebb életfeltételeket, tajga borítja, fenyőfák lehullott, tajga talajának, talajt podzolnak, tajga csak, helybéli emberek,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Garai Gábor - Takarítás  Nem méltó hozzád  Mi lenne ha  A boldog családok mind hasonló...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Akarat  Png kislány  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Kellemes délutánt kívánok  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Fekete István - Akác  Png fotel  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  Őrizkednünk kell...  A televizió nem a kultúrát kép...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Nevem  Ne kapaszkodj magasabbra,  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Hogy lehet megtartani  Hiányzik  Egy lelki imádság  Akarat  Alvó cicák  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Szép álmokat!  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Paul David Tripp Április 19  Kerüld el az evangélium örömén...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Png fotel  Akarat  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Irgalom és ítélet  Őrizkednünk kell...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Nem számIt  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szép estét  Adakozás  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Idő  Albert Einstein gondolata  A másik dolog,  Kerüld el az evangélium örömén...  Nem tudhatod  Julian Brass gondolata  Egy bizonyos határt 
Bejegyzés Címkék
területén sokféle, nagy kiterjedése, nagyon eltérő, tundra talaja, rövid nyár, tundra kizöldül, tarka virágai, állatvilág képviselői, sarki nyulak, legszélsőségesebb életfeltételeket, tajga borítja, fenyőfák lehullott, tajga talajának, talajt podzolnak, tajga csak, helybéli emberek, rengeteg rovar, alacsonyan fekvő, tajga azonban, vadászok birodalma, becses szibériai, sztyeppek keskeny, szél tevékenysége, sivatagok talajai, szegényes növényzet, tevék tenyésztését, magasabb fekvésű, szubtrópusi tájak, tájakon például, szavannák Ázsiában, afrikai szavannáké, ember sokkal, bengáli tigris, partvidék vörös, parttól távolabbi, erdők megőrizték, eredeti állapotukat, indonéz szigetvilágnak, erszényesek közé, hegységekben megfigyelhető, állatvilág magassági, nagy népsűrűségű, emberek általában, erdei természeti, mérsékelt éghajlati, veszélyeztetett állatfajok, szibériai tigris, emberi tevékenység, alpinisták túlzott, 8000 méteres, ottani növekvő, monszunterületek, mezőgazdaságilag, életfeltételeket, jellegzetessége, veszélyeztetett, rénszarvasokon, állatvilágukat, összetételüket, elkorcsosodott, szigetvilágnak, tulajdonságait, szürketalajait, domborzatának, kellemetlenné, kedvezőtlenül, megfigyelhető, sztyeppjeinek, medvekuszkusz, mezőgazdasági, terméketlenek, przsevalszkij, befolyásolják, szarvasfélék, tevékenysége, szubtrópusok, tenyésztenek, termesztenek, nehézségeket, kivirágzanak, tenyésztését, tartalmaznak, monszunerdők, félsivatagok, hegységekben, ausztráliára, előfordulnak, lösztalajok, területeken, hegycsúcsok, megmentését, löszhátakon, hasznosítja, növényvilág, erszényesek, szubtrópusi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1393
  • e Hét: 12011
  • e Hónap: 23025
  • e Év: 129169
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.